header-smal-bal.jpg

Ontspanning

… inspanning én ontspanning …

Vooropgesteld: er bestaat geen algemene gezonde leefstijl waar iedereen zich goed bij voelt. Iedereen heeft zijn eigen gevoel en waarde van gezondheid heeft, dus je kunt niet vaststellen wat een gezonde leefstijl nu precies inhoudt. Voldoende bewegen, een gezond voedingspatroon en voldoende rust en ontspanning vormen echter wel de basis van een gezonde leefstijl.

Balans tussen ontspanning en  inspanning

In het dagelijks leven zijn we altijd op zoek naar de optimale balans tussen inspanning en ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Door voldoende rust te nemen en te ontspannen, voel je je vitaler en heb je meer energie, waardoor je beter presteert. Als persoon kun je een bepaalde inspanning of belasting aan. Dit noemen we je belastbaarheid. Sport of bewegen is echter niet de enige belasting die we onszelf opleggen. Ook ons werk, onze dagelijkse bezigheden, spanningen in relaties thuis, op school, op het werk of met medesporters tellen mee in onze totale belasting en drukken dus op onze belastbaarheid.

Je kunt je belastbaarheid verhogen door meer te bewegen, te sporten en gezond te eten. Maar daarnaast verhoog je je belastbaarheid vooral door voldoende tijd te nemen voor rust en ontspanning. Daarbij is ook de duur en de kwaliteit van je slaap belangrijk.

Belasten zonder overbelasting

Bij Leefstijlcoaching Wageningen besteed ik veel aandacht aan een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Om te voorkomen dat je jezelf overbelast (zowel lichamelijk als mentaal) coach ik je daarom niet alleen op meer bewegen en voeding, maar ook op ontspanning. We besteden ruim aandacht aan een goede nachtrust, structuur en regelmaat en voldoende gelegenheid voor ontspanning. Ontspanningsmomenten zoals yoga, mindfullness of meditatie kunnen daarom onderdeel uitmaken van je leefstijltraject.

Vragen? Neem contact op

Wil je meer rust ervaren in de alledaagse drukte of wil je meer weten over Leefstijlcoaching? Neem dan contact met me op.