header-smal-fietsen.jpg

Bewegen

… je voelt je beter en presteert beter …

Bewegen geeft energie. Door te bewegen zit je lekkerder in je vel, voel je je goed en heb je plezier. Bewegen past in een gezonde leefstijl, samen met gezonde voeding, en aandacht voor rust en ontspanning.

Als je je leefstijl wilt veranderen en je vitaliteit wilt vergroten, is beginnen met bewegen de makkelijkste stap. Als je namelijk ergens snel mee kunt beginnen, is het wel bewegen. Je kunt vandaag nog beginnen met het maken van een bewegingsplan. Start bijvoorbeeld met 3x per week een korte wandeling of ga op de fiets naar je werk.

Waarom sporten goed voor je is

Naast het bewegen kun je ook gaan sporten. Er zijn veel redenen om hiermee te beginnen.

Zo heeft sporten heeft onder andere een positief effect op ons afweersysteem en verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Het zorgt ervoor dat we beter op gewicht blijven, botten en spieren worden krachtiger, en sporten verkleint de kans op verschillende soorten kanker. Je voelt je meer ontspannen, bent beter bestand tegen stress, je slaapt beter en je bent minder moe.

Maar als je nauwelijks of nog nooit hebt gesport, moet je misschien wat hobbels nemen om te beginnen. Zie je er als een berg tegenop om te beginnen met sporten? Begin dan met een simpele wandeling. Deze wandeling is het begin van jouw bewegingsplan. Om het plan verder in te vullen is het verstandig om uit te zoeken welke sport bij jou past. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt, want alleen dan houd je het vol.

Stel realistische doelen

Welke sport je ook doet (of wilt gaan doen), stel je doelen niet te scherp. Doelen naar beneden bij moeten stellen omdat ze niet haalbaar zijn, werkt demotiverend. Je Leefstijlcoach kan je helpen een geschikte sport te vinden en realistische en concrete (SMART) doelen te formuleren.

Wil je meer weten over sporten en bewegen? Neem dan contact op met Leefstijlcoaching Wageningen.